Resepi Ketupat Sotong Terengganu,Makanan Terkenal Di Pantai Timur
![]() |
ketupat sotong |
Musim mencandat sotong telah tiba.Di negeri Pantai timur ketupat sotong mula mendai makanan kegemaran masyarakat disana
Bahan-Bahan:
1 kg sotong (sederhana besar) – dibuang kulitnya
200 gram beras pulut – direndam dengan 2 cawan santan selama 1 jam
3 cawan santan pekat – untuk kuah
Sedikit halba
2 cm halia – dimayang
3 ulas bawang merah – dimayang
Gula, garam dan perasa.
lidi yang mencukupi
Cara Memasak:
1. Tanak beras pulut yang telah direndam bersama santan sehingga masak dan biarkan sejuk.
2. Masukkan beras pulut 3/4 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong. Ketepikan.
3. Masukkan bawang, halba, halia, garam dan gula serta santan pekat dalam periuk.
4. Kemudian, masukkan sotong dan kacau atas api yang sederhana sehingga sotong masak. Sedia untuk dihidang.buka api slow.dan kucau sampai sotong masak ye
0 Ulasan