Resepi Ketupat Sotong Terengganu,Makanan Terkenal Di Pantai Timur

 Resepi Ketupat Sotong Terengganu,Makanan Terkenal Di Pantai Timur

ketupat sotong

Musim mencandat sotong telah tiba.Di negeri Pantai timur ketupat sotong mula mendai makanan kegemaran masyarakat disana 

Bahan-Bahan:

1 kg sotong (sederhana besar) – dibuang kulitnya

200 gram beras pulut – direndam dengan 2 cawan santan selama 1 jam

3 cawan santan pekat – untuk kuah

Sedikit halba

2 cm halia – dimayang

3 ulas bawang merah – dimayang

Gula, garam dan perasa.

lidi yang mencukupi

Cara Memasak:

1. Tanak beras pulut yang telah direndam bersama santan sehingga masak dan biarkan sejuk.

2. Masukkan beras pulut 3/4 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong. Ketepikan.

3. Masukkan bawang, halba, halia, garam dan gula serta santan pekat dalam periuk.

4. Kemudian, masukkan sotong dan kacau atas api yang sederhana sehingga sotong masak. Sedia untuk dihidang.buka api slow.dan kucau sampai sotong masak ye

Catat Ulasan

0 Ulasan