Hirup Kopi Aroma Bunga Buatan Sendiri.Tentu Seronok
Teh dan bunga boleh jadi apa yang biasanya kita dengar. Bagaimanapun, bagaimana dengan menghirup kopi dengan rasa bunga dan aroma?
Sensasi itu tentunya tidak kurang menyeronokkan.
AROMA dan teh bunga atau pelbagai teh bunga sering menghiasi cawan penonton sejak kebelakangan ini.
Para peniaga bunga bunga dengan gembira menikmati pelbagai teh kegemaran mereka yang datang dari pelbagai bunga yang indah dan wangi yang membuat anda bahagia
. Jika 'kubu' teh bersinar dengan bebungaan, lalu bagaimana dengan 'kubu' kopi yang notabene juga ingin mencuba sensasi pembancuh beraroma bunga? Jangan risau, ternyata trend kopi bunga juga dilahirkan.
Terbukti daripada beberapa orang yang menulis di pelbagai blogtentang pembuatan kopi dengan menggunakan kelopak bunga atau bru dengan sirup yang terbuat dari bunga.
Kredit: wallpaperstock.net
Bagi anda yang ingin membuat kopi lavender dengan sirap buatan sendiri, mari kita lihat resipi ini dari healthyslowcooking.com.
Kerana menikmati kopi tidak cukup dalam satu cara dan satu rasa, mari kita menikmati kopi lavender yang mungkin anda suka. Semoga berjaya!
Diperlukan:
Air yang mencukupi
Gula kelapa. Atau jika anda suka jenis gula biasa atau gula rendah kalori boleh dipilih mengikut rasa
Pilih asal tunggal kegemaran anda!
Lavender kuliner . Jika anda tidak menyukai lavender, anda boleh memilih jenis bunga lain seperti bunga mawar, melati dan
Susu segar.
Jika anda ingin membuat lavender latte!
Alat serbuk manual. Anda boleh memilih untuk mencipta minuman keras dengan V60, Chemex Aeropress, Kalita Wave atau alat masakan manual kegemaran anda .
Cara membuat sirap Lavender:
Hidupkan dapur dan sediakan kuali. Tambah air dan gula kelapa, kacau sehingga kira-kira 3 minit dan tekstur air menjadi bertebaran.
Matikan haba dan campurkan lavender yang cukup. Jika anda suka rasa lavender yang kuat, tambahkan sedikit lagi lavender.
Jangan biarkan lavender dan campuran air dan gula dicampur lagi kerana ia akan memberikan rasa pahit yang tidak menyenangkan.
Terangkan lavender dan keluarkan kelopak dan baki bunga dari campuran sirap.
Simpan di dalam balang dan masukkan ke dalam peti sejuk.
Kredit: healthyslowcooking.com
Cara membuat kopi Lavender:
Brew kopi dengan membikin manual kegemaran anda seperti biasa.
Kemudian campurkan sirap lavender yang cukup.
Untuk latte lavender, tambahkan susu segar.
Kopi Lavender buatan sendiri anda siap dinikmati.
Teh dan bunga boleh jadi apa yang biasanya kita dengar. Bagaimanapun, bagaimana dengan menghirup kopi dengan rasa bunga dan aroma?
Sensasi itu tentunya tidak kurang menyeronokkan.
AROMA dan teh bunga atau pelbagai teh bunga sering menghiasi cawan penonton sejak kebelakangan ini.
Para peniaga bunga bunga dengan gembira menikmati pelbagai teh kegemaran mereka yang datang dari pelbagai bunga yang indah dan wangi yang membuat anda bahagia
. Jika 'kubu' teh bersinar dengan bebungaan, lalu bagaimana dengan 'kubu' kopi yang notabene juga ingin mencuba sensasi pembancuh beraroma bunga? Jangan risau, ternyata trend kopi bunga juga dilahirkan.
Terbukti daripada beberapa orang yang menulis di pelbagai blogtentang pembuatan kopi dengan menggunakan kelopak bunga atau bru dengan sirup yang terbuat dari bunga.
Kredit: wallpaperstock.net
Bagi anda yang ingin membuat kopi lavender dengan sirap buatan sendiri, mari kita lihat resipi ini dari healthyslowcooking.com.
Kerana menikmati kopi tidak cukup dalam satu cara dan satu rasa, mari kita menikmati kopi lavender yang mungkin anda suka. Semoga berjaya!
Diperlukan:
Air yang mencukupi
Gula kelapa. Atau jika anda suka jenis gula biasa atau gula rendah kalori boleh dipilih mengikut rasa
Pilih asal tunggal kegemaran anda!
Lavender kuliner . Jika anda tidak menyukai lavender, anda boleh memilih jenis bunga lain seperti bunga mawar, melati dan
Susu segar.
Jika anda ingin membuat lavender latte!
Alat serbuk manual. Anda boleh memilih untuk mencipta minuman keras dengan V60, Chemex Aeropress, Kalita Wave atau alat masakan manual kegemaran anda .
Cara membuat sirap Lavender:
Hidupkan dapur dan sediakan kuali. Tambah air dan gula kelapa, kacau sehingga kira-kira 3 minit dan tekstur air menjadi bertebaran.
Matikan haba dan campurkan lavender yang cukup. Jika anda suka rasa lavender yang kuat, tambahkan sedikit lagi lavender.
Jangan biarkan lavender dan campuran air dan gula dicampur lagi kerana ia akan memberikan rasa pahit yang tidak menyenangkan.
Terangkan lavender dan keluarkan kelopak dan baki bunga dari campuran sirap.
Simpan di dalam balang dan masukkan ke dalam peti sejuk.
Kredit: healthyslowcooking.com
Cara membuat kopi Lavender:
Brew kopi dengan membikin manual kegemaran anda seperti biasa.
Kemudian campurkan sirap lavender yang cukup.
Untuk latte lavender, tambahkan susu segar.
Kopi Lavender buatan sendiri anda siap dinikmati.
0 Ulasan