Resepi ayam kukus

Resepi ayam kukus :


-------------------
1/2 ekor ayam ditoskan kering (jgn potong kecil ye)
1 inci halia racik
2 ulas bawang putih racik
2 daun bawang (bahagian ungu dkt akar) - ketuk
1 sdt garam
2 cawan air (x habis)
Tabur semua bahan atas ayam.
Masuk dlm periuk. Isikan air pastikan suku ayam saja yg tenggelam. Tutup periuk. Hidupkan api sederhana 10 minit. Kemudian kecilkan api 5 minit lg. Siap. Angkat ayam letak atas pinggan. Cucuk dgn pisau bahagian tiada kulit. Perhatikan jika ade darah keluar. Jika ade masuk balik 2 -3 minit. Jika tiada maknanya dah masak.
*jus ayam dlm periuk jgn buang. Sgt lazat dimakan dgn nasi atau buat nasi ayam hainan.
Dressing ayam :
---------------
Kicap cair masin (bukan lemak masin, tp yg cair tu)
Sedikit minyak bijan (jika suka)
Sedikit minyak goreng bwg putih cincang. Campur semua. Siram atas ayam. Tabur daun bawang.
kredit resepi kepada Yuss Aisya‎ via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Catat Ulasan

0 Ulasan